Zašto je važno bezazlenu virusnu infekciju ne prekidati

Virusne infekcije su česte i prvi su znak dodatnog slabljenja organizma. Ne kaže se bez razloga „pao mi je imunitet i dobio sam virus“. Veći broj tih infekcija je potpuno bezazlen i prođe neprimetno. Jedan deo virusnih infekcija izaziva simptome koji mogu biti prilično neprijatni, ali ne ugrožavaju život pacijenta i, naravno, virusne infekcije mogu biti praćene i teškim upalama koje mogu ugroziti život pacijenta. Kako znati da li nam od virusne infekcije preti opasnost? Ovde ćemo razmotriti samo one virusne infekcije i prateće upale koje pogađaju respiratorni trakt s obzirom na aktuelnu situaciju.

Ono što se malo zna u javnosti, a veoma je važno, to je da imuni sistem organizma razvija upalu ne kao reakciju na mikroorganizam (virus ili bakteriju), već kao reakciju na oštećenje sopstvenog tkiva. Mikroorganizmi, čak i tzv. patogeni (virusi ili bakterije), mogu biti prisutni u organizmu, a da pri tom osoba nema simptome. U ovom se slučaju radi o kliconošama. Postojanje kliconoša dokazuje da virus (ili bilo koji mikroorganizam) sam po sebi ne razvija bolest i simptome.

Simptomi se javljaju tek onda i samo onda ako virus ošteti ćeliju.

 1. Manja ćelijska oštećenja organizam može da sredi na licu mesta, lokalno, što je praćeno veoma blagim simptomima.
 2. Ako oštećenje ćelija postane obimnije, aktivira se imuni odgovor na nivou krvi (bela krvna zrnca) i javljaju se opšti simptomi: umor, malaksalost, povišena temperatura, bolovi i sl. Zadatak simptoma je da ograniče potrošnju energije koja je potrebna za usmeravanje imunih ćelija (belih krvnih zrnaca) ka mestu gde je oštećenje jače. Takođe, menja se sastav, tj. odnos dobrih bakterija na nivou epitela i povišava se temperatura koja ima zadatak da poveća priliv energije i dodatno stimuliše sintezu i aktivaciju određenih antitela. Temperatura bez obzira na visinu, ne ugrožava život pacijenta niti može „spržiti“ mozak ili neke druge delove tela. Viša temperatura je znak bolje i efikasnije aktivnosti imunog sistema i predstavlja zaštitu od komplikacija. Snižavanje temeperature koja pređe 38,5 stepeni Celzijusa je zastarelo shvatanje i sada se u medicinskoj nauci smatra lekarskom greškom, pošto je dokazan i mehanizam kojim povišena temperatura stimuliše aktivnost T limfocita. To ne znači da organizam ne treba lečiti uopšte ukoliko je temperatura visoka, ali znači da je imunitet dobar i da neće biti komplikacija ukoliko se u tom momentu ne snižava energija organizma.

Glavno pitanje je: kako znati da li upalu treba lečiti ili će ona proći sama i bez lečenja?

Virusne infekcije gornjih respiratornih puteva (nos, grlo, ždrelo) ne treba lečiti posebno ako organizam razvije visoku temperaturu. Dovoljno je zagrevati se, uzeti vit D i vit C, Solinola kapi i mirovati. Ovo stanje može trajati do 14 dana, sa temperaturom koja traje 2-7 dana i proći će bez ikakvih posledica. Virusne upale pluća i bronhija se leče u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta, pri čemu je i u  ovom slučaju visoka temperatura dobar znak.

A – Simptomi koji ne treba da vas brinu bez obzira na neprijatnost:

 • jak bol u grlu
 • malaksalost
 • pospanost
 • povišena temperatura
 • bolovi u glavi
 • bolovi u mišićima
 • kašalj

B – Simptomi koji su znak da vam je potrebna stručna pomoć:

 • otežano disanje
 • plitak dah
 • nemogućnost da udahnete punim plućima u položaju sa visoko podignutim rukama

Ukoliko imate samo simptome iz grupe A važno je da ne koristite lekove koji će sniziti energiju organizma kao što su lekovi koji snižavaju temperaturu ili antibiotici. Organizam, kao što je rečeno, razvija simptome jer su ćelije disajnih organa oštećene i imune ćelije imaju zadatak, ne samo da otklone štetu, već i da zapamte šta je oštetilo ćelije respiratornog trakta i da sintetiše dugopamteća antitela koja će pri narednom susretu sa istim ili sličnim mikroorganizmom odmah postati aktivna i sprečiti oštećenja. Ukoliko primenom lekova kao što su antipiretici (snižavaju temperaturu) i antibiotici (ubijaju dobre bakterije u respiratornom i digestivnom traktu) prekinete upalu, vi ste prekinuli i proces sinteze antitela i proces pamćenja na nivou imunog sistema što vas imuni sistem čini nedovoljno zrelim za susret sa istim ili sličnim mikroorganizmom.

BEZAZLENE UPALE SU PRIRODNA VAKCINACIJA. Solinola kapi vam mogu na prirodan način olakšati ova stanja, a da pri tom neće uticati na započete aktivnosti imunog sistema.

RSD

No products in the cart.